Kalendarz

2/2020
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
 


Designed by:

2019.01.26 - Placek "Lesny mech" -pyszna propozycja dla tych, którzy lubią słodkości

Placek „Leśny mech”

Składniki

Na ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku, najlepiej rozdrobnionego
  • 3 jaja
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewać powoli olej. Wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i sok z ½ cytryny. Upiec. W temp 180 stopni. Po wystudzeniu „ściąć” wierzch ciasta i rozkruszyć w misce.

Masa:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Galaretka agrestowa  rozpuszczona w ¾ szklanki wody

Wykonanie:

Ubić schłodzoną śmietankę 30 % , pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Na ciasto wyłożyć masę, posypać okruszkami ciasta. Udekrować wierzch np.: owocem granatu. Schłodzić.


Smacznego!

Opracowała: Agnieszka Zbyradowska


 
2018.11.09 - Babeczka Niepodległościowa w grupie Smerfy

W tym tygodniu „Smerfy” realizowały tematykę dotycząca rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości. Poznały nasze trzy symbole narodowe: godło, flaga i hymn państwowy „Mazurek Dąbrowskiego”. Został odśpiewany hymn Polski. Na zakończenie wzięły aktywny udział w pieczeniu przepysznych babeczek których motywem przewodnim były kolory naszej flagi( biały i czerwony). Mieszały składniki i  nakładały do foremek. Bardzo dziękuję w imieniu dzieci i swoim Pani Marysi i  Pani Kasi naszym kucharkom za pomoc przy babeczkach. Przepis znajdą Państwo w naszym kąciku kulinarnym.

Babeczka Niepodległościowa

Masa sucha: 2,5 szklanki mąki, niecała szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa mokra: 2 jajka, 1 szklanka jogurtu naturalnego, niecała szklanka oleju.

Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka. Następnie , mąka, olej, proszek do pieczenia i jogurt naturalny.

Mieszkamy delikatnie składniki ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wkładać do foremek . Piec ok. 20-30 minut temp 160 stopni. Mają być wilgotne. Do ciasta można dodać owoce, czekoladę i wiórka kokosowe.


Smacznego!!!

Opracowała: Agnieszka Zbyradowska


 
2018.10.31 - Zajęcia Kulinarne " Babeczki dyniowe" w grupie Smerfy

Ach co to  był za dzień!. Pełen atrakcji. Smerfy tego dnia przyszły ubrane na pomarańczowo. Brały udział  w dyniowych zabawach.Pomagały w przygotowaniach babeczek dyniowych.Smerfy z zainteresowaniem śledziły to jakie składniki były potrzebne do wykonania babeczek.Rozpoznawały produkty i narzędzia kuilnarne.Zapach ich unosił się w całym Przedszkolu. Była zabawa i nauka. Bardzo dziękujemy za pomoc naszej Pani Marysi z kuchni.

Babeczki Dyniowe

Składniki

  • 2 szklanki dyni startej na jarzynowej tarce
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę i cynamon.
  • Wszystkie składniki mieszamy mikserem, a na końcu dodajemy dynię i delikatnie mieszamy całość łyżką.
  • Wlewamy gotowe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, a następnie wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (około 180 st. C) i pieczemy 50 minut.
  • Po przestudzeniu wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.
  • Ciasto z dyni można też posypać ulubionymi orzechami.
Opracowała: Agnieszka Zbyradowska

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 9

Losowe zdjęcia

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions