2019.02.27 - 5-latki robią pyszny krem czekoladowy |
|
|
|
Wpisany przez przedszkole2
|
27 lutego 2019 r. dzieci 5-letnie uczestniczyły w mobilnych warsztatach kulinarnych ,,Zabawa w gotowanie ". Głównym celem wspólnej zabawy w gotowanie, było promowanie zdrowego trybu życia wśród najmłodszych. Ponadto dzieci mogły odkrywać nowe smaki produktów, których do tej pory nie miały okazji jadać. Dzieci otrzymały fartuszki i pełne ciekawości zabrały się do przygotowania zdrowego i pysznego kremu czekoladowego bez dodatku cukru, który można przygotować w domu. Dowiedziały się, co jest potrzebne aby ją przygotować, a były to:
- kakao gorzkie,
- mleko kokosowe,
- orzechy laskowe,
- daktyle.
Przedszkolaki miały także okazję spróbować różne rodzaje orzechów takich jak: migdały, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy ziemne i orzechy makadamia. Na koniec odbyła się degustacja pysznego kremu z dużą ilością dokładek.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Opracowała: Ewa Dryka

|
|
2019.01.26 - Placek "Lesny mech" -pyszna propozycja dla tych, którzy lubią słodkości |
Placek „Leśny mech”
Składniki
Na ciasto:
- 450 g mrożonego szpinaku, najlepiej rozdrobnionego
- 3 jaja
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewać powoli olej. Wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i sok z ½ cytryny. Upiec. W temp 180 stopni. Po wystudzeniu „ściąć” wierzch ciasta i rozkruszyć w misce.
Masa:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- Galaretka agrestowa rozpuszczona w ¾ szklanki wody
Wykonanie:
Ubić schłodzoną śmietankę 30 % , pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Na ciasto wyłożyć masę, posypać okruszkami ciasta. Udekrować wierzch np.: owocem granatu. Schłodzić.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Smacznego!
Opracowała: Agnieszka Zbyradowska

|
2018.11.09 - Babeczka Niepodległościowa w grupie Smerfy |
W tym tygodniu „Smerfy” realizowały tematykę dotycząca rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości. Poznały nasze trzy symbole narodowe: godło, flaga i hymn państwowy „Mazurek Dąbrowskiego”. Został odśpiewany hymn Polski. Na zakończenie wzięły aktywny udział w pieczeniu przepysznych babeczek których motywem przewodnim były kolory naszej flagi( biały i czerwony). Mieszały składniki i nakładały do foremek. Bardzo dziękuję w imieniu dzieci i swoim Pani Marysi i Pani Kasi naszym kucharkom za pomoc przy babeczkach. Przepis znajdą Państwo w naszym kąciku kulinarnym.
Babeczka Niepodległościowa
Masa sucha: 2,5 szklanki mąki, niecała szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa mokra: 2 jajka, 1 szklanka jogurtu naturalnego, niecała szklanka oleju.
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka. Następnie , mąka, olej, proszek do pieczenia i jogurt naturalny.
Mieszkamy delikatnie składniki ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wkładać do foremek . Piec ok. 20-30 minut temp 160 stopni. Mają być wilgotne. Do ciasta można dodać owoce, czekoladę i wiórka kokosowe.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Smacznego!!!
Opracowała: Agnieszka Zbyradowska

|
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 następna > ostatnia >>
|
Strona 3 z 9 |