Kalendarz

6/2021
M T W T F S S
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
 


Designed by:

2020.10.29 - CIASTO DYNIOWE W WYKONANIU „BIEDRONEK” PDF Drukuj Email
Wpisany przez przedszkole2   


Składniki:

2 szklanki startej na tarce dyni,

5 jajek,

½ szklanki oleju,

2 szklanki maki,

1-1  ½ szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu,

1 łyżeczka sody,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kilka kropel olejku cytrynowego i pomarańczowego

Forma do pieczenia i papier do pieczenia, mikser.

Jajka ubijamy na puszysta pianę, dodajemy cukier. Dokładnie ubijamy. Dodajemy : mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dolewamy olej, kilka kropli ojejku zapachowego. Na koniec dosypujemy dynię i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na formę do pieczenia zabezpieczoną pergaminem. Pieczemy około 45 minut. Temperatura 180⁰C.

Naszym maluszkom smakowało!!!!


Opracowała: Agata Misiąg


 
2019.10.04 - DZIEŃ UŚMIECHU U "BIEDRONEK"- SAŁATKA JARZYNOWA


Gdy marchewka wesoło śmieje się,

a ziemniaczek wciąż na mnie patrzy tak,

to do głowy przychodzi jedna myśl,

że sałatkę zrobić chcę.

Sałatka, sałatka jarzynowa,

bardzo smaczna, tak smaczna jest i zdrowa,

a jeśli kolego o tym nie wiesz,

to możesz kłopoty mieć.


Dziś 6-latki "uśmiechały się" do wszystkich warzyw i owoców.

Przypomniały sobie zasady piramidy zdrowia: na pierwszym miejscu ruch i aktywność fizyczna a na drugim spożywanie dużej ilości warzyw i owoców.
Przedszkolaki wykonały sałatkę jarzynową według przepisu z naszej książki.

Pracowały w ogromnym skupieniu bo nie codziennie posługują się nożem.
Owocem ich pracy była pyszna sałatka jarzynowa.


Opracowała: Agata Misiąg


 
2019.05.30 - Marchewkowe muffinki według Pani Marty
Składniki:

2 szklanki drobno startej marchewki

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

4 jaja

szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać mąkę i olej.  Dodać marchewkę (jeśli jest zbyt soczysta, odcisnąć troszkę soku), sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Ubijać jeszcze przez chwilkę. Ciasto wlać do papierowych muffinkowych foremek. Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu polać polewą czekoladową, posypać kolorową posypką i gotowe. Smacznego!

Opracowała: Bernadeta Kozik

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 9

Losowe zdjęcia

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions