Kalendarz

2/2020
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
 


Designed by:

2019.05.30 - Marchewkowe muffinki według Pani Marty
Składniki:

2 szklanki drobno startej marchewki

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

4 jaja

szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać mąkę i olej.  Dodać marchewkę (jeśli jest zbyt soczysta, odcisnąć troszkę soku), sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Ubijać jeszcze przez chwilkę. Ciasto wlać do papierowych muffinkowych foremek. Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu polać polewą czekoladową, posypać kolorową posypką i gotowe. Smacznego!

Opracowała: Bernadeta Kozik

 
2019.05.29 - "Babeczki na Dzień Dziecka"
W dniu, kiedy odbył się piknik z okazji Dnia Dziecka, Pani Kasia (szefowa kuchni) przygotowała dla naszych przedszkolaków na podwieczorek pyszne babeczki. Upiekła w kuchni kruche spody, wypełniając je bitą śmietaną połączoną z waniliowym serkiem homogenizowanym. Na wierzchu każdej babeczki znalazła się soczysta truskawka i starta mleczna czekolada. Dzieci jadły, aż uszy im się trzęsły, oczka śmiały, a buzie były "słodko" umorusane. Mniam!








Opracowała: Bernadeta Kozik

 
2019.02.27 - 5-latki robią pyszny krem czekoladowy PDF Drukuj Email
Wpisany przez przedszkole2   

27 lutego 2019 r. dzieci 5-letnie uczestniczyły w mobilnych warsztatach kulinarnych ,,Zabawa w gotowanie ". Głównym celem  wspólnej zabawy w gotowanie, było promowanie zdrowego trybu życia wśród najmłodszych. Ponadto dzieci mogły odkrywać nowe smaki produktów, których do tej pory nie miały okazji jadać. Dzieci otrzymały fartuszki i pełne ciekawości zabrały się do przygotowania zdrowego i pysznego kremu czekoladowego bez dodatku cukru, który można przygotować w domu. Dowiedziały się, co jest potrzebne aby ją przygotować, a były to:

- kakao gorzkie,

- mleko kokosowe,

- orzechy laskowe,

- daktyle.

Przedszkolaki miały także okazję spróbować różne rodzaje orzechów takich jak: migdały, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy ziemne i orzechy makadamia. Na koniec odbyła się degustacja pysznego kremu z dużą ilością dokładek.


Opracowała: Ewa Dryka


 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 9

Losowe zdjęcia

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions