Kalendarz

12/2018
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 


Designed by:

2018.10.31 - Zajęcia Kulinarne " Babeczki dyniowe" w grupie Smerfy

Ach co to  był za dzień!. Pełen atrakcji. Smerfy tego dnia przyszły ubrane na pomarańczowo. Brały udział  w dyniowych zabawach.Pomagały w przygotowaniach babeczek dyniowych.Smerfy z zainteresowaniem śledziły to jakie składniki były potrzebne do wykonania babeczek.Rozpoznawały produkty i narzędzia kuilnarne.Zapach ich unosił się w całym Przedszkolu. Była zabawa i nauka. Bardzo dziękujemy za pomoc naszej Pani Marysi z kuchni.

Babeczki Dyniowe

Składniki

  • 2 szklanki dyni startej na jarzynowej tarce
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę i cynamon.
  • Wszystkie składniki mieszamy mikserem, a na końcu dodajemy dynię i delikatnie mieszamy całość łyżką.
  • Wlewamy gotowe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, a następnie wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (około 180 st. C) i pieczemy 50 minut.
  • Po przestudzeniu wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.
  • Ciasto z dyni można też posypać ulubionymi orzechami.
Opracowała: Agnieszka Zbyradowska

 
2018.10.18 - 4- latki pieką chleb

W tym tygodniu "Słoneczka" dowiedziały się między innymi w jaki sposób powstaje chleb słuchając historyjki obrazkowej pt. „Od ziarenka do bochenka.” Poznały etapy pracy nad wytwarzaniem chleba oraz uświadomiły sobie, że chleb jest produktem ciężkiej pracy wielu ludzi. W czwartek dzieci wraz z panią wyrabiały ciasto i w przedszkolnej kuchni piekły chleb.

A teraz zdradzamy sekretny przepis na:

"Słoneczkowy chlebek"

Składniki:

(na dwa chlebki)
1 kg mąki pszennej do wypieku domowego chleba
25-30 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3,5 szklanki przegotowanej ciepłej wody
dowolne dodatki

Wykonanie:

1. W wykonaniu powinni uczestniczyć: 1 dorosła osoba, co najmniej 14 małych pomocników !!! Wtedy wychodzi najlepszy chlebek ...w innym wypadku odpowiedzialności za nieudany wypiek nie ponosimy !!!!

2. Drożdże rozpuścić w połowie szklanki wody. Domiski wsypać mąkę, wlać wodę, wsypać cukier, sól,  roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze na godzinę lub trochę więcej.

3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około godziny.

SMACZNEGO !!


Chleb wraz z domowym dżemem jabłkowym smakował wybornie, nawet Naszemu misiowi Milusiowi !


Opracowała: Agnieszka Radkowska


 
2018.10.04 - Jesienne przetwory

Jesień w tym roku obdarowała nas bardzo dużą ilością warzyw i owoców. Aby ich nie zmarnować 4- latki zrobiły zapasy na zimę w postaci ogórków kiszonych oraz kompotów ze śliwek. Towarzyszył Nam oczywiście Miś "Miluś".


Opracowała: Agnieszka Radkowska


 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 7

Losowe zdjęcia

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions