Kalendarz

6/2019
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
 


Designed by:

2019.05.29 - "Babeczki na Dzień Dziecka"
W dniu, kiedy odbył się piknik z okazji Dnia Dziecka, Pani Kasia (szefowa kuchni) przygotowała dla naszych przedszkolaków na podwieczorek pyszne babeczki. Upiekła w kuchni kruche spody, wypełniając je bitą śmietaną połączoną z waniliowym serkiem homogenizowanym. Na wierzchu każdej babeczki znalazła się soczysta truskawka i starta mleczna czekolada. Dzieci jadły, aż uszy im się trzęsły, oczka śmiały, a buzie były "słodko" umorusane. Mniam!








Opracowała: Bernadeta Kozik

 
2019.02.27 - 5-latki robią pyszny krem czekoladowy PDF Drukuj Email
Wpisany przez przedszkole2   

27 lutego 2019 r. dzieci 5-letnie uczestniczyły w mobilnych warsztatach kulinarnych ,,Zabawa w gotowanie ". Głównym celem  wspólnej zabawy w gotowanie, było promowanie zdrowego trybu życia wśród najmłodszych. Ponadto dzieci mogły odkrywać nowe smaki produktów, których do tej pory nie miały okazji jadać. Dzieci otrzymały fartuszki i pełne ciekawości zabrały się do przygotowania zdrowego i pysznego kremu czekoladowego bez dodatku cukru, który można przygotować w domu. Dowiedziały się, co jest potrzebne aby ją przygotować, a były to:

- kakao gorzkie,

- mleko kokosowe,

- orzechy laskowe,

- daktyle.

Przedszkolaki miały także okazję spróbować różne rodzaje orzechów takich jak: migdały, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy ziemne i orzechy makadamia. Na koniec odbyła się degustacja pysznego kremu z dużą ilością dokładek.


Opracowała: Ewa Dryka


 
2019.01.26 - Placek "Lesny mech" -pyszna propozycja dla tych, którzy lubią słodkości

Placek „Leśny mech”

Składniki

Na ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku, najlepiej rozdrobnionego
  • 3 jaja
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewać powoli olej. Wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i sok z ½ cytryny. Upiec. W temp 180 stopni. Po wystudzeniu „ściąć” wierzch ciasta i rozkruszyć w misce.

Masa:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Galaretka agrestowa  rozpuszczona w ¾ szklanki wody

Wykonanie:

Ubić schłodzoną śmietankę 30 % , pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Na ciasto wyłożyć masę, posypać okruszkami ciasta. Udekrować wierzch np.: owocem granatu. Schłodzić.


Smacznego!

Opracowała: Agnieszka Zbyradowska


 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 8

Losowe zdjęcia

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions