Kalendarz

2/2020
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
 


Designed by:

2018.10.03 - „BIEDRONKI” ROBIĄ ZAPASY NA ZIMĘ

Tematem przewodnim mijającego tygodnia była „Jesień na działce”. Przedszkolaki rozpoznawały i nazywały warzywa a także przygotowały sałatkę jarzynowa oraz kisiły kapustę i ogórki. Poznawały walory smakowe i zdrowotne warzyw. Poczynaniom dzieci przyglądał się Miś Raduś.

Po dokonaniu zakupu warzyw dzieci umyły je. Panie w kuchni ugotowały. Potem dzieci przystąpiły do krojenia, przyprawiania i smakowania sałatki jarzynowej.


Kolejnym zadaniem było zapoznanie z etapami kiszenia ogórków i kapusty. Przy tej czynności towarzyszyła dzieciom piosenka:

„Wielki rwetes dziś u Basi,

bo kapustę Basia kwasi.

Szatkownica poszła w taniec,

to ci było szatkowanie.

Rach, ciach, ciach! Obereczka!

Już kapusty pełna beczka!”.

Pięciolatki doprawiały, ubijały i pakowały kapustę do słoików. Podobnie było z ogórkami. Do słoików włożyły przyprawy: chrzan, koper i czosnek. Ustawiły ogórki na „baczność” w słoikach. Na koniec pani Agata zalała je posoloną wodą.

Teraz czekamy na efekty naszej pracy.


Opracowała: Agata Misiąg


 
2018.09.27 - Sałatka owocowa ,,Biedronek"

Chcesz być zdrowy jedz owoce
bo owoce dobra rzecz
jeśli będziesz jadł codziennie
dobre zdrowie będziesz mieć.
Jabłko, gruszkę czy banana
zjadaj sobie co dzień z rana.

27.09.2018r. dzieci 5-letnie robiły w przedszkolu sałatkę owoców. Zajęcia poprzedzone były wycieczką na stragan z owocami. Dzieci rozpoznawały, nazywały i utrwalały nazwy owoców i zapoznawały się z nowymi nazwami.

Przed zrobieniem sałatki, było trochę przygotowań: najpierw trzeba było posegregować owoce przez nas przyniesione, później je umyć, następnie umyć nasze rączki, założyć fartuszki ochronne, w których wyglądaliśmy jak prawdziwi mistrzowie kuchni. Zgromadziliśmy wszystkie potrzebne rzeczy do zrobienia sałatki i zabraliśmy się do pracy. We wszystkim uczestniczył i uczył się od nas nasz przyjaciel Mały Miś. Sałatka udała się, była przepyszna.

Zajęcia gospodarczo-porządkowe należą do prac, które wynikają z organizacji pobytu dzieci w przedszkolu. Dzieci  poza codziennymi drobnymi, ale systematycznie podejmowanymi obowiązkami, bardzo chętnie biorą udział w zajęciach kulinarnych organizowanych w grupie.


Opracowała: Ewa Dryka


 
2018.03.08 - Dzień kobiet i Dzień marchewki

8 marca grupa Smerfy postanowiła przygotować słodki poczęstunek dla swoich mam i Pań w Przedszkolu z okazji Dnia Kobiet. Zaczęło się od przygotowań: mycie rąk, zapoznanie z produktami i ze sprzętem , a potem wielkiego pieczenia babeczek marchewkowych. Dzieci  z pomocą pań mieszały składniki oraz nakładały ciasto do papierowych foremek. Była to nie tylko wspaniała zabawa w cukierników ale i cenna lekcja zawodu.

Przepis na babeczki marchewkowe

Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2łyżeczki soli,1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, 1 szklanka brązowego cukru, 2 jajka, 3/4 szklanki oleju rzepakowego,1,5 szklanki marchwi utartej na małych oczkach.

Przygotowanie: Do miski wlać olej, dodać jaja, cukier, marchewkę, cynamon. Wymieszać.Dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.Wymieszać, aby nie było grudek.Ciasto przelać do foremek na muffinki.Piec ok 25 minut.w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem ostudzić.

Życzymy Smacznego

Opracowała: Agnieszka Zbyradowska


 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 następna > ostatnia >>

Strona 5 z 9

Losowe zdjęcia

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions