Kalendarz

5/2019
M T W T F S S
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
 


Designed by:

 
Otwieramy kącik kulinarny

 

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom dzieci i ich rodziców a przede wszystkim dbając o prawidłowy rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, od wielu lat, nasza placówka „kładzie” ogromny nacisk na właściwe odżywianie.


____W roku szkolnym 2016/2017 organizowaliśmy spotkania z ekspertami zdrowego żywienia. Nawiązaliśmy współpracę z firmami kulinarnymi, które przeprowadziły zajęcia, dzięki którym dzieci dowiedziały się, co to jest zdrowe odżywianie i dlaczego jest ono tak ważne dla każdego człowieka. Gotowaliśmy, blendowaliśmy i pokonaliśmy niechęć do spożywania warzyw i owoców.  Z ochotą  zjadamy surówki, które przygotowuje dla nas szefowa kuchni przedszkola. Spróbowaliśmy nawet swoich sił, podczas udziału w konkursie kulinarnym, wykorzystując zdobytą wiedzę oraz swój potencjał artystyczny, jak to przystało na przedszkole o takim właśnie profilu.

W tym roku mamy mnóstwo równie ciekawych pomysłów i już od pierwszych dni pobytu dzieci w przedszkolu pędzimy zachęcać rodziców naszych wychowanków do współpracy oraz instytucje z najbliższego otoczenia. Cieszymy się, że mamy od nich wsparcie a rodzice aprobują nasze pomysły.

Opracowała Anna Dziewit



Poprawiony: niedziela, 18 lutego 2018 13:56
 
2019.02.27 - 5-latki robią pyszny krem czekoladowy PDF Drukuj Email
Wpisany przez przedszkole2   

27 lutego 2019 r. dzieci 5-letnie uczestniczyły w mobilnych warsztatach kulinarnych ,,Zabawa w gotowanie ". Głównym celem  wspólnej zabawy w gotowanie, było promowanie zdrowego trybu życia wśród najmłodszych. Ponadto dzieci mogły odkrywać nowe smaki produktów, których do tej pory nie miały okazji jadać. Dzieci otrzymały fartuszki i pełne ciekawości zabrały się do przygotowania zdrowego i pysznego kremu czekoladowego bez dodatku cukru, który można przygotować w domu. Dowiedziały się, co jest potrzebne aby ją przygotować, a były to:

- kakao gorzkie,

- mleko kokosowe,

- orzechy laskowe,

- daktyle.

Przedszkolaki miały także okazję spróbować różne rodzaje orzechów takich jak: migdały, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy ziemne i orzechy makadamia. Na koniec odbyła się degustacja pysznego kremu z dużą ilością dokładek.


Opracowała: Ewa Dryka


 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 8

Losowe zdjęcia

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions