Kalendarz

11/2018
M T W T F S S
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
 


Designed by:

 
Otwieramy kącik kulinarny

 

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom dzieci i ich rodziców a przede wszystkim dbając o prawidłowy rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, od wielu lat, nasza placówka „kładzie” ogromny nacisk na właściwe odżywianie.


____W roku szkolnym 2016/2017 organizowaliśmy spotkania z ekspertami zdrowego żywienia. Nawiązaliśmy współpracę z firmami kulinarnymi, które przeprowadziły zajęcia, dzięki którym dzieci dowiedziały się, co to jest zdrowe odżywianie i dlaczego jest ono tak ważne dla każdego człowieka. Gotowaliśmy, blendowaliśmy i pokonaliśmy niechęć do spożywania warzyw i owoców.  Z ochotą  zjadamy surówki, które przygotowuje dla nas szefowa kuchni przedszkola. Spróbowaliśmy nawet swoich sił, podczas udziału w konkursie kulinarnym, wykorzystując zdobytą wiedzę oraz swój potencjał artystyczny, jak to przystało na przedszkole o takim właśnie profilu.

W tym roku mamy mnóstwo równie ciekawych pomysłów i już od pierwszych dni pobytu dzieci w przedszkolu pędzimy zachęcać rodziców naszych wychowanków do współpracy oraz instytucje z najbliższego otoczenia. Cieszymy się, że mamy od nich wsparcie a rodzice aprobują nasze pomysły.

Opracowała Anna Dziewit



Poprawiony: niedziela, 18 lutego 2018 13:56
 
2018.11.09 - Babeczka Niepodległościowa w grupie Smerfy

W tym tygodniu „Smerfy” realizowały tematykę dotycząca rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości. Poznały nasze trzy symbole narodowe: godło, flaga i hymn państwowy „Mazurek Dąbrowskiego”. Został odśpiewany hymn Polski. Na zakończenie wzięły aktywny udział w pieczeniu przepysznych babeczek których motywem przewodnim były kolory naszej flagi( biały i czerwony). Mieszały składniki i  nakładały do foremek. Bardzo dziękuję w imieniu dzieci i swoim Pani Marysi i  Pani Kasi naszym kucharkom za pomoc przy babeczkach. Przepis znajdą Państwo w naszym kąciku kulinarnym.

Babeczka Niepodległościowa

Masa sucha: 2,5 szklanki mąki, niecała szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa mokra: 2 jajka, 1 szklanka jogurtu naturalnego, niecała szklanka oleju.

Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka. Następnie , mąka, olej, proszek do pieczenia i jogurt naturalny.

Mieszkamy delikatnie składniki ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wkładać do foremek . Piec ok. 20-30 minut temp 160 stopni. Mają być wilgotne. Do ciasta można dodać owoce, czekoladę i wiórka kokosowe.


Smacznego!!!

Opracowała: Agnieszka Zbyradowska


 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 7

Losowe zdjęcia

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions