Kalendarz

11/2019
M T W T F S S
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
 


Designed by:

2018.10.31 - Zajęcia Kulinarne " Babeczki dyniowe" w grupie Smerfy

Ach co to  był za dzień!. Pełen atrakcji. Smerfy tego dnia przyszły ubrane na pomarańczowo. Brały udział  w dyniowych zabawach.Pomagały w przygotowaniach babeczek dyniowych.Smerfy z zainteresowaniem śledziły to jakie składniki były potrzebne do wykonania babeczek.Rozpoznawały produkty i narzędzia kuilnarne.Zapach ich unosił się w całym Przedszkolu. Była zabawa i nauka. Bardzo dziękujemy za pomoc naszej Pani Marysi z kuchni.

Babeczki Dyniowe

Składniki

  • 2 szklanki dyni startej na jarzynowej tarce
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę i cynamon.
  • Wszystkie składniki mieszamy mikserem, a na końcu dodajemy dynię i delikatnie mieszamy całość łyżką.
  • Wlewamy gotowe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, a następnie wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (około 180 st. C) i pieczemy 50 minut.
  • Po przestudzeniu wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.
  • Ciasto z dyni można też posypać ulubionymi orzechami.
Opracowała: Agnieszka Zbyradowska

 

Losowe zdjęcia

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions